onsdag 29 februari 2012

Slöjdcafé

Idag har jag varit på slöjdcafé på Hemslöjden i Jönköping och provat på att spinna! Först på slända, och sedan, det lilla nystanet ovan, på spinnrock. Det sistnämnda var svårt! Det gick så fort att det var svårt att hinna med!
Nu har jag provat att sticka med det jag spann, och nu har jag lärt mig ytterligare en sak: varför man tvinnar garnet! Det drar sig nämligen väldigt snett när man stickar med det här entrådiga! Sedan så är det ju ganska ojämnt hårt tvinnat... men jag är nöjd med vad jag åstadkommit, för trots allt så är garnet ganska jämnt, det blev inte "effektgarn" som kursens fröknar skojade om!
Visst är det ganska snyggt?
Jag älskar de här caféerna. Har bara varit på ett tidigare, då gjorde jag en korg. Det är så vilsamt att sitta där. Duktiga lärare som hjälper en när man vill det. Tyst och stilla, man behöver inte prata om man inte vill... Bara handelns arbete, inget ansvar. Ingen prestationsångest. Ingen bryr sig om vad någon annan gör. Långt ifrån den vanliga vardagen. På jobbet är det ju alltid jag som leder, jag måste vara social och trevlig och alltid bry mig om andra. Hoppas att det blir fler roliga ämnen så jag får komma tillbaka ofta!

måndag 27 februari 2012

Knitspotting



Uppenbarligen hade jag alldeles fel när jag i föregående inlägg skrev att Estelle har en massa släktingar som stickar till henne...
Men tur då att gammelmormor Alice kunde konsten! Bra, för då slipper folk sitta och försöka lista ut vilken märke det på kläderna och sedan försöka komma först till just den butiken medan de slår ner alla sina medtävlare. Nu kan de trängas i garnbutikerna i stället, och är det något vi behöver i vårt statusjagande samhälle så är det ju lite lugnt och meditativt handarbete!
(Jag är ju inte så vidare rojalistiskt lagd, men jag är grymt imponerad över hur listiga de är i kungahuset!)

fredag 24 februari 2012

En filt till Estelle!



Nu har lilla Estelle kommit till världen, och massor av människor vill säkert gratulera, och då, kan väl den här filten vara en bra idé, kunglig som den är, prinsessan Mary har ju använt den till sin ungar!
MEN, nu har ju Estelle både mormor, farmor, moster och faster som stickar till henne, så en god idé är ju att skicka Estelles filt till någon som inte har någon som kan sticka eller har råd att köpa garn i sin närhet. På vårt stickcafé stickar vi filtar till ett sjukhus i Ryska Karelen där en del barn faktiskt åker hem från förlossningen inlindade i tidningar för att inte frysa!
Det finns ju fler projekt av det här slaget, det är bara att sätta i gång och sticka!
En filt till varje liten nyfödd prins eller prinsessa i den här världen!

söndag 19 februari 2012

Stockholmsbesök

Nu är jag hemma efter en liten resa till den kungliga huvudstaden!
Men hur jag än spanade kunde jag inte se Vickan på väg till BB!
Däremot besökte jag Folckers vid Mariatorget och köpte det här fantastiskt vackra bandet som jag har stora planer för!
Efter ha varit inne och vänt i ett antal garnaffärer har jag också kommit fram till att det faktiskt inte existerar några kritvita spetsgarner i sinnevärlden... Lite konstigt och och riktigt trist...
Såg också två stickande damer på Zinkensdamms vandrarhem, en som stickade något grönt på rundsticka och en som stickade på en jättestor entrelacsjal!
Ska spana på lite bloggar, för de såg ut som bloggstickerskor på något sätt!

onsdag 15 februari 2012

Den stickande madonnan



Fick en kommentar av Andrea, vilket ledde mig till hennes blogg. Helt underbara historiska kläder! Dessutom hade hon i sin blogg länkar till sitt skolprojekt, där man får följa hennes väg till skapandet av den mest fantastiska klänning man kan tänka sig!

Om du tittar in igen, Andrea, vill jag ge dig en liten inspirationsbild; en stickande madonna från ca 1400, kanske något att använda som inspiration i medeltidandet!

söndag 12 februari 2012

Kronan, knypplad spets

När jag var liten hjälpte jag min mamma att knyppla ibland. Det var säkert inte så uppskattat!
Vid 19 års ålder läste jag på Vadstena Folkhögskola och passade på att ha knyppling som fritt ämne, då lärde jag mig att kasta omkring de där pinnarna på ett lite mer organiserat sätt!
Jag kan väl inte precis påstå att jag har knypplat så värst mycket efter det att jag gjorde övningsserien, men är man bara en logiker är det verkligen inte så vidare svårt!
Nu har jag till och med gjort om ett mönster lite för att det ska passa mitt garn, och det är jag ganska nöjd med!
Det här är Kronan, från svenska spetsar. Den enda spetsen med lite snurr på som de har, jag tycker alla deras grejer är så geometriska och lite trista... har faktiskt efter att jag köpte mönstret till denna upptäckt en kvinna som säljer mönster till ryska spetsar, och de är mer i min smak!
Men hur som helst, detta är den bredaste varianten, 4,5 cm, och jag knypplar den i silke. Låter kanske ömtåligt, men faktum är att det är dragstarkare än det vanliga lingarnet. Eftersom jag ville ha den här riktigt breda och skulle jag egentligen knyppla med dubbla trådar, men det blev ju helt groteskt! Som en grytlapp i grovlek! Så jag plockade in lite extra par i vävbottnarna, ökade på antalet vridningar och hittade lösningar... och kan alltså nu knyppla med endast en, ganska tunn tråd.
Och detta blev resultatet, en fantastiskt skir och ändå bred, helt ljuvlig spets... ganska snabbknypplad är den också, vävbottnar går fort, och det är ju bra, jag ska ju ha en hel del av den här...
(Om någon tycker att knyppeldynan ser skum ut så beror det på att den är ett hemmabygge som jag köpt för 40 kronor på loppis för massor av år sedan. Den har en del nackdelar, tex att den är lite mindre än en vanlig köpe, och att kilen är för smal, men det var den första jag hittade när jag letade. Senare har jag hittat massor av fina på loppis, men inte köpt, för jag tycker att jag har ju redan en... men de är billiga! Mönster och pinnar kan man också hitta jättebilligt, så håller man sig borta från slikesgarnet så är det en prisvärd hobby!)

torsdag 9 februari 2012

Queen Susan


Den här sjalen är det jag stickar på!

Queen Susan i Shetland lace, helt underbar! Men nu ha jag hittat något skumt i mönstret, (som inom parentes är långt som en avhandling...)

måndag 6 februari 2012

Tack Maria och Eva- Lotta!

Nej, jag tror nog inte heller att klorin är en bra idé egentligen! Klorin är ju grymma grejer. Ni tipsade om Kampes, och det var snällt, men då kommer man till frågan, vilket väger tyngst, lyxfaktorn eller färgen? Ja, jag har inget svar själv ännu! (Men det skal bli en b-r-ö-l-l-o-p-s-s-j-a-l så båda parametrarna är av yttersta vikt!!!)
Tack för snabbt svar!

söndag 5 februari 2012

Dropps silke- alpacka + klorin: bra eller dåligt?

Ja, den där överskriften verkar ju smått desperat, och det är den också!
Jag ska alltså sticka en sjal, en VIT sjal. Men det verkar som om alla lacegarner är mer eller mindre naturfärgade. Så köpte jag dropps silkealpacka, för det är nästan vitt, men nu när jag stickat lite så ser jag ju att nästan vitt är inte vitt!
Hmmm.... ska i och för sig till Sthlm om två veckor, någon som vet om t ex Marias garn har kritvitt spetsgarn (Fast den heter väl litet nystan nu?)?