torsdag 28 januari 2010

Bingemössa

I Halland kallade man stickat för binge för i världen, en form av binda. Ett traditionellt Bingemönster har jag här plockat upp i kanten på denna mössa. Mönstret har jag kopierat från en bild av en tröja i Hemslöjden.
Så här gör du om du vill ha en likadan!
Materialet är tvåtrådigt ullgarn. Jag hade lite av varje, rött från Kampes, mörkblått från Bergå och vitt från min stickcafévän. Bergågarnet är aningen tunnare, men inte så det stör.
Man behöver klarrött, mörkblått och vitt. För det röda krävs ungefär en halv härva.
Om man har litet huvud räcker det förmodligen att sticka 6 rapporter, men det har inte jag, utan mer ett normalstort huvud! För att få ihop mönstret stickade jag därför 7 rapporter och valkade sedan mössan lite lätt så att den sitter tajtare. Jag vill rekomendera att man stickar en provrapport och mäter sitt huvud eftersom den här mössan inte är särskilt töjbar!
  1. Lägg upp 198 maskor i rött på stickor två, rundsticka.
  2. Sticka ett rätt varv.
  3. Sticka ett avigt varv.
  4. Sticka ett rätt varv.
  5. Sticka de första tre varven i mönstret med blått och vitt.
  6. Gå sedan tillbaka till rött och sticka två varv. På det första varvet minskar du två maskor så att du har 196, annars stämmer inte antalet för resten av mönstret.
  7. Sticka till och med varv 25 i mönstret. Det blir sju rapporter.
  8. Sticka varv 26 i mönsret och öka 2 maskor, fortsätt därefter med de sista tre varven i mönstret.
  9. Ta av den blå och vita tråden och fortsätt i rött. Sticka ett rätt varv.
  10. Sticka ett avigt varv.
  11. Sticka ett rätt varv.
  12. Sticka ett avigt varv - de tre senaste varven bildar en snygg vikkant.
  13. Forstätt i slätstickning, men minska på det första varvet 20 maskor jämnt fördelat så att du har 176 maskor. Det är enklast att minska tre maskor per mönsterrapport sex gånger och två gånger vid en rapport, så slipper man räkna så mycket. Nu stickar du insidan av mössan.
  14. Fortsätt i slätstickning tills du kan vika din bit dubbel i vikkanten och du nästan har stickat lika långt som den mönstrade biten. Vänd arbetet ut och in och fortsätt med slätstickning. Du kommer nu alltså att ha bytt riktning på din stickning. Det som tidigare varit avigsida blir nu rätsida.
  15. När du viker ditt arbete och de båda delarna är lika långa så skall du sticka ihop dem. Gör det genom att sticka ihop en maska från nålen med en maska som du plockar upp baktill på uppläggningsvarvet. Kom ihåg att hoppa över 20 maskor jämnt fördelat över uppläggningsvarvet.
  16. Fortsättt att sticka slätstickning tills du tror det kan vara lagom... i mitt fall när hela arbetet mätte
    16 cm.
  17. Nu skall du minska på vartannat varv. Placera om du så vill en stickmarkör mellan var 22:a maska. Minskningarna görs genom att man stickar ihop två maskor och därfter lyfter en, sticka en maska och drar den lyfta maskan över den stickade 8 gånger per varv.
  18. Du kommer alltså att ha 22, 20, 18, 16 osv maskor mellan varje dubblerad minskning
  19. När du har 8 maskor kvar på nålen så stickar du ihop dem två och två, drar igenom tråden och fäster den.
  20. Klart!

Om det är något som svårt att förstå, låt mig få veta det så skall jag förtydliga!

Om du klickar på mönstret så blir det större och tydligare, annars kanske det är lättare att titta på fotot!
Om du stickar den här mössan vore det kul om du lämnade en kommentar!


måndag 18 januari 2010

Selbu modern- mössa

Här på internet snappar man ju upp diverse sticktrender, och en av de senare verkar vara att sticka mönster i flera färger, selbuvantar, fair isle och liknande. Givetvis har jag hakat på trenden!
Jag har stickat mössan Selbu modern (ravelry), designad av Kate Gagnon Osborn i tvåtrådigt ullgarn, vitt från min stickcafékompis och limegrönt från Visjö, på stickor 2, 75. Här är den under blockning, visst är det ett fantastiskt välkomponerat mönster! Jag tycker ihoptagningarna på kullen blir så fina, det är därför jag visar den i den här vinkeln, på mitt huvud är den faktiskt inte lika snygg... jag har nog mer ett baskerhuvud...!


söndag 17 januari 2010

Pärlstickade muddar

Här har jag gjort något bara för att jag ska har gjort det... pärlstickade muddar! På vårt stickcafé har detta med pärltickning varit uppe till samtal flera gånger, så då tyckte jag att jag, som ändå är en av ledarna för caféet, borde ha presterat ett par sådana!
Så i den allmänna stiltjen under trettonhelgen knåpade jag ihop dessa.
De är stickade på nummer 2, av tvåtrådigt ullgarn från Bergå, ett ärvegarn, och pärlemorfärgade pärlor. Jag satt och ritade på lite olika mönster innan jag valde ett murgrönemönster som påminner om ett jag sett på någons blogg någon gång och tyckt varit väldigt snyggt. Nu är det dock så att jag är inte riktigt lika nöjd med mitt eget, det är liksom snyggare i sidled än när man ser det på armen - eller hur jag nu skall förklara mitt missnöje. Det var alltså snyggt när jag stickade men inte lika bra när det kom på!

En sak som jag dock är väldigt nöjd med är monteringen!
Den syns nästan inte alls- så här gjorde jag:

Jag lade upp med garn i en avvikande färg och stickade ett par varv. Sedan fortsatte jag med att sticka en hel mudd, började och slutade med ett pärlvarv. Sedan stickade jag ett par varv med den avvikande färgen och sedan stickade jag nästa mudd likadant som den första direkt på de avvikande vaven så att jag fick en lång remsa med båda muddarna. När den var färdig lät jag den sitta kvar på stickan, klippte upp de avvikande varven mellan de båda muddarna, repade upp dem och plockade upp maskorna på den andra stickan. Sedan var det bara att sy ihop mudden med kitcheners stich- vad det nu kan heta på svenska, och sedan gjorde jag likadant med nästa mudd. Mycket elegant, fast ganska tidsödande!

torsdag 7 januari 2010

Lanolin och inget lett lopi!

Mina lovikkavantar är verkligen helt fantastiska! Jag har aldrig haft så varma vantar, och ändå är de "bara" stickade, inte fodrade eller något!
När jag är ute med dottern och åker pulka och gräver i snö kommer det så klart massor av snö på dem, men inte blir jag blöt om händerna för det!
Så idag var jag på en mycket stor garnaffär här i stan och satte upp en affisch för vårt stickcafé och då passade jag på och kände på ett modernt lovikkagarn, och det var för det första tunnare, men sedan så var det också helt "torrt" inte alls det där feta och sköna som fanns i mitt gamla garn! Jag undrar om inte det är det som är tricket för varma och vattentåliga vantar; mycket ullfett kvar i garnet! Kanske att vi skulle slå ett slag för mer oberarbetade garner? Bra för händerna att sticka med är det ju också!
När jag ändå var i garnaffären passade jag på och kika efter garn till en islandströja jag tänker mig att sticka (är det vädret kanske?), men då hade de slutat med lett lopi! Jag vet att jag köpte det för många år sedan när jag stickade en islandströja - den första tröja jag stickat till mig själv, men tyvärr har jag råkat krympa den tröjan, så den är lite väl kort i ärmarna nu. Undrar var jag nu skall få tag i garnet...

söndag 3 januari 2010

Hätta

Ljuvt, eller hur?
För att öva lite yllebroderi och för att det är roligt har jag sytt en hätta till min dotter, inspirerad av söta barnhättor från dalarna. Det var ett roligt "man tager vad man haver"- projekt, för jag har bara använt sådant som jag haft liggande. Ylletygsrester från min medeltida period i livet, fårpäls som impulsköptes på Gotland i somras (det är spillbitar, men de var rätt så stora och fantastiskt billiga!), band och garn. Det är bara runt ansiktet som det är fårskinn, innuti är mössan fodrad med tjock, grå fleece, jag hade en liten bit kvar, precis så det räckte, och färgen stämmer bra överens med fårpälsen!
Jag är väligt nöjd!
Och det lär väl bli sista projektet av det här slaget, dottern blir ju allt äldre, och jag vill ju inte att hon skall bli en driftkucku för att hon har en så knepig mamma...