fredag 9 oktober 2009

Egendesignad fuskolle

En fuskolle med god passform som täcker ordentligt vill man ju ha när det börjar bli kallt. Jag har gjort en som jag tycker funkar bra och som jag därför gära delar med mig av!


Storlek: 2- 2½ år (men är ju väldigt lätt att anpassa till andra storlekar!)
Garn: Hjertegarn Kunstgarn: 75% superwash och resten syntet.
Stickor: 2
Masktäthet: 37 maskor i slätstickning ger 10 cm:s bredd: höjden spelar ingen roll.

Halsen:

* Lägg upp 120 maskor.
* Fördela maskorna på fyra strumpstickor, 30 maskor per sticka, och förslut till en cirkel utan att vrida maskorna.
* Sticka resårstickning runt, 2 aviga och två räta, tills ”tuben” mäter 12 cm. Var noga med att avsluta med den sista stickan så att uppläggningstråden hamnar mitt bak.

Oket:
* Övergå till slätstickning. Lägg den lösa stickan tills vidare åt sidan och placera en stickmarkör på den sista stickan. Fortsätt sedan sticka med denna sticka så att 20 maskor överförs från sticka 1 till sticka fyra. Därefter används den lösa stickan, sticka på 20 maskor på denna. På den nu lösgjorda stickan stickas på 40 maskor, och på nästa 20. Nu har man maskantalet fördelat på stickorna som följer: 20, 40, 20, 40, och med en stikcmarkör mitt på den bakre stickan som markerar mitt bak och början på varvet. Sticka vidare till stickmarkören.
* Nästa varv: *sticka tills det är två maskor kvar på stickan. Gör en ny maska genom att sticka i bakre och främre maskbågen. Sticka en maska. På nästa sticka: sticka en maska, gör en ny maska genom att sticka i bakre och främre maskbägen. Upprepa från * varvet ut.
* Nästa varv: sticka ett rätt varv.
* Upprepa tills oket mäter 5 cm.

Bröst- och rygglapp:
* I slutet av den sticka där stickmarkören sitter vänder man arbetet och stickar ett avigt varv. Vänd, lyft en maska och sticka rätt. Fortsätt så med slätsticking tills rygglappen mäter 6 cm. Tag av tråden och gör likadant med maskorna på framstycket. Detta kräver att man, om man avänder samma garn som jag, ser till att börja på rätt ställe i nystanet. Man måste klippa bort en del för att få färgerna att stämma!


Kant:
* Om man har en lämplig rundsticka är det nu läge att plocka fram den, annars måste man ha en hel del tålamod! Nu skall man sticka rätstickning för att kanten på ollen inte skall rulla sig, vilket innebär att man får sticka vartannat rätt och vartannat avigt varv. Börja med att sticka ett avigt varv. Placera en stickmarkör innan första maskan. Sticka utmed nederdelen på framsidan. Vid den första och sista maskan görs en ny maska genom att sticka i bakre och främre maskbågen.Placera en stickmarkör efter sista maskan.
* Plocka upp nya maskor utmed bröstlappens kant. Om man har lyft första maskan på varje varv blir det lagom att plocka upp en ny maska i varje kantmaska. (I mitt fall blev det 14 stycken). Fortsätt sedan sticka maskorna från axelstickan, plocka upp nya maskor utmed rygglappens kant och sticka. Placera stickamarör. Fortsätt sedan med maskorna utmed ryggdelens nederkant och gör en nya maska i första och sista maskan på stickan. Placera stickmarkör. Fortsätt sedan likadant utmed den andra sidan av arbetet. Sticka därefter ett rätt varv.
* Nästa varv: Gör en ny maska före och efter varje stickmarkör. Sticka alla maskor avigt.
* Nästa varv: Sticka alla maskor rätt.
* Upprepa dessa två varv ytterligare två gånger.
* Avmaska.

Om någon stickar den här lilla grejen vore det väldigt kul att få veta det!

Eftersom jag har fått ett par förfrågningar gör jag följande tillägg: För att få en annan storlek gör så här:

* Gör en provlapp i resårstickning med det garn och de stickor du vill använda.

* Mät runt din hals och räkna med hjälp av provlappen ut hur många maskor du behöver för att få det önskade måttet. Gör inte kragen för tajt, det blir inte skönt, och du måste tänka på att den i utsträckt tillstånd skall gå att dra över huvudet!

* Sticka en tub i önskad längd: dubbelvikt skall din tub bli en lagom lång polokrage.

* Sticka sedan enligt mönstret, men när du placerar dina stickmarkörer så måste du så klart göra det enligt ditt eget maskantal: Dela maskantalet med sex. Bak- och framstycket skall ha två gånger det antalet, och axlarna en gång.

11 kommentarer:

 1. Snygg! Och väldigt praktisk att ha. Borde göra mig en... sen... när allt annat är gjort... om några år. :)

  SvaraRadera
 2. Den ser ut att ha mycket bra passform, bättre än dom man köper i affären. Tack för att du delade med dig av mönstret! Om jag nu lyckas få någon stickad, så är väl bara halva kampen vunnen - resten blir att försöka få ungen att ha den på sig....

  SvaraRadera
 3. Hej, tycker den värkar jätte bra och täcka ordentligt just där man vill ha det varmt.
  Men jag är ganska nybörjare på att sticka och undrar om du kan ändra storleken åt mig, skulle vilja ha den i strl M. Skulle vara jätte snällt om du skulle vilja det. Tack på förhand :)

  Maila mig på Pangpangyoudead@hotmail.com

  SvaraRadera
 4. Å, snälla, sänd även en storleksändring till mig också -TACK
  evamonlu@yahoo.com
  Jag betalar gärna en slant för det.
  Eva

  SvaraRadera
 5. Tänkte mig till 6mån-1 år, menm denna är ju jättebra (snygg dessutom)
  JAg stickar, broderar och säljer för Barn I Allas Länder(BIAL)
  Tack för att du delar med dig av mönster

  SvaraRadera
 6. Hej! Jag stickade din fuskolle i järbo vinga på stickor 3,5, la upp 84 m, den blev lagom till min tvååring! Tack för mönstret!

  SvaraRadera
 7. Hej! Vilken härlig olle! Jag blev sugen att prova, stickade i svarta fårets baby merino, den blev kanon fin. Tack för att du delar med dig av mönstret!

  SvaraRadera
 8. Råkade hamna in på din sida om fuskollen och min mamma blev helt betagen i denna och tigge om mönstret direkt så vi tackar så mycket....

  SvaraRadera
 9. Jättefin, och tack för mönstret!

  SvaraRadera
 10. Done!pust☺ Tack för mönstret! Precis det jag var ute efter. Klarade till och med en nybörjare som jag.

  SvaraRadera
 11. Har stickat till mitt barnbarn. Idag fick dottern förfrågan om mönstret av en förskolepersonal. Jättebra modell!

  SvaraRadera