fredag 13 maj 2011

Tvåändsstickade vantar med påsöm från Dala Floda
Jaha.
Jag hade gjort ett inlägg om mina nya vantar, och så har blogger ballat ur och plockat bort det. Det har vart något fel bevars.
Hmmm...

Ja ja, bara att göra ett nytt försök!

Här är alltså mina tvåändsstickade vantar med påsöm, ett mönster från Dala Floda som jag fått del av via min stickcafé-vän I-L, vars mormor sytt det. I-L själv är pensionär, så det är inte ett helt nytt mönster!

Vantarna är stickade efter eget huvud i garn från Bergå Ullspinneri på stickor två, och broderiet är gjort med ullgarn som jag köpt på loppis.

För den som vill göra något liknande har jag gjort ett litet mönster på vanten:


Tvåändsstickad vante, tribute to Dala Floda

Stickor nr 2.

Lägg upp 80 maskor med två trådar svart och en tråd rött. Låt den röda tråden binda så att den utgöt en snygg snodd kant. Fördela maskorna på fyra strumstickor.

Låt den röda tråden vila. Sticka ett svart varv.

Sticka ett avigt varv med varannan röd och varannan svart maska, använd en röd och en svart tråd, låt den ena svarta tåden vila.

Tag av den röda tråden. Sticka tills vidare med bara svart

Sticka 3 räta varv.

Sticka två krokvarv.

Sticka slästickning i 2 centimeter.

Sticka två krokvarv.

Sticka 3 räta varv.

Ta fram den röda tråden igen. Sticka ett avigt varv med varannan röd och varannan svart maska, använd en röd och en svart tråd, låt den ena svarta tåden vila.

Tag av den röda tråden. Sticka resten av vanten med bara svart.

Sticka ett rätt varv.

Sticka ytterligare ett rätt varv men öka två maskor per sticka, sammanlagt 88 maskor. Om du har en bred hand eller vill ha en rymligare vante kan du öka ytterligare någon maska per sticka.

Börja öka för tummen på nästa varv då du har fyra maskor kvar på sticka nummer 2. Gör så här: öka en maska, sticka en, öka en maska, sticka tre.

På nästa varv ökar du en maska när du har sex maskor kvar på sticka 2. Sticka tre, öka en, sticka tre.

Nästa varv: öka en, sticka fem, öka en, sticka 3.

Fotsätt så tills du har ökat 17 maskor. Sticka därefter rakt tills du kommit till tumgreppet, i mitt fall cirka 2 centimeter. Sätt de 17 maskorna plus 3 före och tre efter (23) på en tråd. Lägg upp 7 nya maskor i slutet av sticka 2 och fortsätt sticka runt.

Sticka på rakt tills det är dags att avsluta vanten, det vill säga när du stickat så långt att vanten når upp till strax över lillfingret.

Sticka 1: sticka en, lyft en, sticka en, dra den lyfta över den stickade. Sticka alla övriga maskor på stickan. Sticka två: sticka tills du har tre maskor kvar på stickan. Sticka samman två, sticka en. Sticka 3: som 1. Sticka 4: som 2. Sticka tills du har tre maskor kvar på var sticka. Dra en av trådarna igenom maskorna och fäst ordentligt.

Tummen. För över de 23 maskorna på stickor igen och plocka upp 9maskor jämt fördelat över tummens insida. Fördela jämt på fyra stickor; 8 maskor per sticka och sticka rakt upp. När du når upp till nedre delen av tumnageln är det dags att minska och avmaska på samma sätt som för handen.

Fäst atta trådar, gör en snygg liten snodd av uppläggningstrådarna och tvätta vanten för att få den jämn och bli av med överskottsfärgen. När den torkat är det dags att brodera!

För över mönstret genom att rita upp den på en plastficka och pricka alla linjerna med en grov nål. Du behöver inte rita upp alla smådetaljer, det blir bara virrigt, ta endast med de stora formerna. Jag hade med den stora blomman, violen, rosenknoppen och de två stora bladen nedtill. Resten lade jag dit på frihand efterråt. Lägg mönstretdär du vill ha det och dutta i vit textilfärg i hålen.

Fyll i linjerna om det behövs när du tagit bort plasten, låt torka och stryk fast färgen med en handduk mellan vante och strykjärn.

Sy sedan med liksidig plattsöm.

7 kommentarer:

 1. Nämen ohhhh tack för mönstret!

  SvaraRadera
 2. Vilka vackra vantar! Sticka också oftast tvåändstickning när jag stickar vantar, men har aldrig broderat på nåt par. Det blev jättefint! Måste prova det nån gång.

  SvaraRadera
 3. Vad duktig du är och vilket vackert broderi! Det blev verkligen fina vantar.

  SvaraRadera
 4. Jag ska knycka broderiet och brodera på svart jersey. Har jättevantar modell skidvante som jag har smidiga innervantar i. Fördelen är att som innervantar kan man använda uddavantar + att man lätt kan brodera en ny yttervante om man skulle tappa en

  SvaraRadera
 5. Jätte vackra....roligt med beskrivning också....

  SvaraRadera
 6. Tack för mönstret! Har köpt ztvinnat från zgarn.se, så nu ska jag prova ditt mönster!

  SvaraRadera
 7. These are beautiful! Do you think you could ever translate the pattern into English? I'd love to make a pair but I never learned Swedish.

  SvaraRadera