onsdag 25 maj 2011

Dala Floda- mössa

Det här mönstret fick jag av min stickcafévän I-L för länge sedan. Det kommer från Dala Floda hemslöjd och är komponerat utifrån ett par ärmar till en herrtröja, men visst känner man igen mönstren från kvinnotröjorna också! Särskilt den översta stjärnan som jag tycker är så fin.


Mönstret är inte helt nytt, det är skrivet med skrivmaskin, och på ett ställe strandade jag för det var lite märkligt skrivet angående mönsterrapporterna. Men efter att ha tittat på den I-L gjort så har jag nu stickat klart, behövde ett avbrott i tvåändsstickandet!


Och vem vet, det kanske blir en kall sommar!


Stickad i rött Brage och svart Bergå på stickor nummer 2. Det röda är mer gladrött i verkligheten än på bilden!

onsdag 18 maj 2011

Rapport från stickcaféet

Den ena lappen efter den andra trillar in till stickcaféets lapptäcke! Och det roliga är att de alla har någon sorts historia, stickade med restgarner som de ju är. Lappen längst ner till vänster är till exempel stickad av lovikkarester. Den är gjord av en mamma som just börjat sticka, hon började med ett par gröna till sig själv, så ett par rosa till dottern och slutligen ett par bruna till sonen! Hon stickade in sina barn och det första hon med sina egna händer gjort till dem!
En annan lapp är gjord med ränder i barnbarnens favitfärger, med aviga varv för flickorna och räta för pojkarna!
Det finns mycket fint i den här lapphögen!

söndag 15 maj 2011

Dagens pyssel- en strykbrädemakeover!


På lokala loppisen hittade jag och dottern en ganska ful lekstrykbräda från IKEA för 20 kronor. Nu är den målad, med vit väggfärg, för det var vad jag hade hemma, och så har den fått en ny klädsel av ett rosa tyg med vita prickar, men av det syns ju inte så mycket i det fina motljuset. Tyget var också "gratis" för det hade jag hemma. Det mest exklusiva var strykjärnet som vi ju så klart blev tvungna att investera i, det kostade 70 kronor. Tänk vad man kan göra med loppisfynd!
Nu står dottern helt nöjd och stryker dockornas kläder!

fredag 13 maj 2011

Tvåändsstickade vantar med påsöm från Dala Floda




Jaha.
Jag hade gjort ett inlägg om mina nya vantar, och så har blogger ballat ur och plockat bort det. Det har vart något fel bevars.
Hmmm...

Ja ja, bara att göra ett nytt försök!

Här är alltså mina tvåändsstickade vantar med påsöm, ett mönster från Dala Floda som jag fått del av via min stickcafé-vän I-L, vars mormor sytt det. I-L själv är pensionär, så det är inte ett helt nytt mönster!

Vantarna är stickade efter eget huvud i garn från Bergå Ullspinneri på stickor två, och broderiet är gjort med ullgarn som jag köpt på loppis.

För den som vill göra något liknande har jag gjort ett litet mönster på vanten:


Tvåändsstickad vante, tribute to Dala Floda

Stickor nr 2.

Lägg upp 80 maskor med två trådar svart och en tråd rött. Låt den röda tråden binda så att den utgöt en snygg snodd kant. Fördela maskorna på fyra strumstickor.

Låt den röda tråden vila. Sticka ett svart varv.

Sticka ett avigt varv med varannan röd och varannan svart maska, använd en röd och en svart tråd, låt den ena svarta tåden vila.

Tag av den röda tråden. Sticka tills vidare med bara svart

Sticka 3 räta varv.

Sticka två krokvarv.

Sticka slästickning i 2 centimeter.

Sticka två krokvarv.

Sticka 3 räta varv.

Ta fram den röda tråden igen. Sticka ett avigt varv med varannan röd och varannan svart maska, använd en röd och en svart tråd, låt den ena svarta tåden vila.

Tag av den röda tråden. Sticka resten av vanten med bara svart.

Sticka ett rätt varv.

Sticka ytterligare ett rätt varv men öka två maskor per sticka, sammanlagt 88 maskor. Om du har en bred hand eller vill ha en rymligare vante kan du öka ytterligare någon maska per sticka.

Börja öka för tummen på nästa varv då du har fyra maskor kvar på sticka nummer 2. Gör så här: öka en maska, sticka en, öka en maska, sticka tre.

På nästa varv ökar du en maska när du har sex maskor kvar på sticka 2. Sticka tre, öka en, sticka tre.

Nästa varv: öka en, sticka fem, öka en, sticka 3.

Fotsätt så tills du har ökat 17 maskor. Sticka därefter rakt tills du kommit till tumgreppet, i mitt fall cirka 2 centimeter. Sätt de 17 maskorna plus 3 före och tre efter (23) på en tråd. Lägg upp 7 nya maskor i slutet av sticka 2 och fortsätt sticka runt.

Sticka på rakt tills det är dags att avsluta vanten, det vill säga när du stickat så långt att vanten når upp till strax över lillfingret.

Sticka 1: sticka en, lyft en, sticka en, dra den lyfta över den stickade. Sticka alla övriga maskor på stickan. Sticka två: sticka tills du har tre maskor kvar på stickan. Sticka samman två, sticka en. Sticka 3: som 1. Sticka 4: som 2. Sticka tills du har tre maskor kvar på var sticka. Dra en av trådarna igenom maskorna och fäst ordentligt.

Tummen. För över de 23 maskorna på stickor igen och plocka upp 9maskor jämt fördelat över tummens insida. Fördela jämt på fyra stickor; 8 maskor per sticka och sticka rakt upp. När du når upp till nedre delen av tumnageln är det dags att minska och avmaska på samma sätt som för handen.

Fäst atta trådar, gör en snygg liten snodd av uppläggningstrådarna och tvätta vanten för att få den jämn och bli av med överskottsfärgen. När den torkat är det dags att brodera!

För över mönstret genom att rita upp den på en plastficka och pricka alla linjerna med en grov nål. Du behöver inte rita upp alla smådetaljer, det blir bara virrigt, ta endast med de stora formerna. Jag hade med den stora blomman, violen, rosenknoppen och de två stora bladen nedtill. Resten lade jag dit på frihand efterråt. Lägg mönstretdär du vill ha det och dutta i vit textilfärg i hålen.

Fyll i linjerna om det behövs när du tagit bort plasten, låt torka och stryk fast färgen med en handduk mellan vante och strykjärn.

Sy sedan med liksidig plattsöm.

onsdag 4 maj 2011

I-L:s rutor

Här är två rutor till, gjorda av I-L. Den översta är stickad i lila garn med pärlor, band och hålmönster. En extra fin detalj är det lilla hjärtat som hänger i bandet. Det är en hölja (heter det så?) till en folkdräkt från Dalarna, och I-L är om inte den enda så nästan enda, tillverkaren av dessa detaljer. Ett riktigt pilligt hantverk!


Det här var den första rutan som I-L gjorde. En stickad bagge omgiven av blomster ich en fjäril. Man kan undra varför han ser så arg ut, han lever ju i ett riktigt paradis?

I alla fall är hans ilska orsaken till att han är reserv, det vill säga, han får bara vara med på vårt konstverk om inte lapparna går jämnt ut...

Jag hoppas att de inte gör det, för jag gillar honom!


tisdag 3 maj 2011

Rapport från stickcaféet

Det stickcafé som jag och min kollega Anna driver syns för lite tycker vi!
Därför ska vi göra ett "lapptäcke" som vi kan hänga upp i diverse sammanhang.
Varje deltagare ska göra en lapp, den ska vara 15 x 15 centimeter och stickrelaterad.

Här ovan syns min lapp! Jag passade på att öva mig lite i borderi, men eftersom det skulle handla om stickning så tänkte jag på följande sätt:
De två tvåändsstickande tjejerna eftersom jag gillar historisk stickning (bilden kommer från en sajt med gratis stickbilder, och så har jag laminerat den med matt laminat för att få det att se ut som ett foto och bli mer hållbart!)
Den stickade spetsen är för att jag gillar att sticka spets, tycker att det är jättekul, även om jag aldrig använder sjalarna och allt vad det nu kan bli...
Blomsterbroderiet och bandet är referenser till Dala Floda, eftersom jag just nu håller på och broderar Dala Floda- mönster på mina tvåändsstickade vantar - inte helt lätt måste jag tillägga...

söndag 1 maj 2011

Glad påsk, trevlig Valborg och framgångsrik Första maj!

Är ju lite sen av mig, så här kommer alla hälsningarna i ett!
Äggen har jag pysslat ihop själv, alla utom det bruna som är ett urblåst riktigt. Det råkade finnas ett brunt i asken med tråkiga, vita, köpeägg, så då fick det utgöra påskdekoration!
De andra är frigolitägg från panduro som jag klätt med snyggt papper med mönster från kattuner från dalarna! Bilderna gör det inte riktigt rättvisa, blixten gör att alla skarvar och veck blir skarpare än i verkligheten.
Redet är björkkvistar och grå pärlhönsfjädrar i en liten skål!