fredag 25 mars 2016
torsdag 24 mars 2016
onsdag 16 mars 2016
Bomull
Bomull är en eländig fiber. I min ungdom, för snart 20 år sedan jobbade jag på en kibbutz i Israel på en bomullsodling. Jag roade mig med att fota av bilderna jag tog där, men kvaliteten är inte den bästa.
Bomullen samlades i en "form" som fick utmärkt att roa dog i. Typ hoppa i hö, fast förmodligen en helt vidrigt hälsovådlig grej, men det tänkte man ju inte på då.
När formen var packad lyftes den upp och kvar famns en "limpa" med bomull som täcktes med en presenning tills den hämtades.
Och tänk vad vatten det gick åt till det här, massor av långa svarta slangar med små hål som bevattnade all denna bomull i ett land där vattenbristen är enorm!
lördag 12 mars 2016
Folkdräkten
Hur går det egentligen med folkdräkten kan man undra?
Jag roade mig med att ta på mig det som är klart, vilket är allt utom livstycket, lite band och spetsar och strumpor.
Det blir snyggt tycker jag! Men min snart 8- åriga dotter tycker den är fruktansvärt pinsam, jag får absolut inte ha den när någon av hennes kompisar kan tänkas se den...
Kjolsäck
De senaste dagarnas busshandarbete har varit en kjolsäck till min folkdräkt, jag tror det kan vara så att det här är en vintervariant, men jag råkar tycka den är snyggare än sommarvarianten...
Den är sydd i ylle och sämskskinn, fodrad med linne. Dessutom fick den en baksida av bomullstyg. Det har inte originalet, men jag tycker det ser trevligt ut, döljer sömmar mm och så inbillar jag mig att det är bra.
Tyget är från Dalarna någon stans, men kära nån, det for ju ikring knallar från Dalarna överallt förr, och dessutom kommer det inte att synas! Det var det enda passande tyg från "förr i tiden" jag hade hemma, så det fick bli det. Kroken har jag böjt till i mässingstråd.
tisdag 8 mars 2016
Skarvsöm
Mitt stora arbete i lappteknik, som är temat för denna kurs på slöjdfrökenutbildningen är en kudde i skarvsöm. En teknik som använts flitigt i Småland, kanske eftersom det är en fint sätt att piffa till riktigt murriga och tråkiga tygbitar. Vi har ju inte haft det så färgglatt och kul här och inte tid för gladfärgade broderier. Rätt snabbsytt är det också så man hade tid för att bryta sten och annat också...Jag blev något så oerhört nöjd med det här arbetet att det fick bli en familjekudde med alla våra namn och en frodig blombukett, fritt broderad utan mönster, bara med en hög broderigarn framför mig.
Fantastiskt billigt projekt var det också! Det jag köpte nytt var det blå tyget, bara 20 cm, av vilket nästan allt gick åt. Resten är klippbitar från andra projekt och broderigarn från loppis!
Som biprodukt gjorde jag en liten reflex med Skarvsöm på ena sidan och applikation på den andra. Tänker mig att detta kan bli ett bra elevprojekt om man vill använda dessa tekniker i skolan lagom stort och användbart.
söndag 6 mars 2016
Loppisfynd
Igår var jag på loppis och gjorde ett riktigt fynd!
Halm och säv modeller av Erland Borglund från 1960. Ja, särskrivning redan då!
Det var den här boken jag lärde mig göra julbockar i för många år sedan, lånad på biblan, och nu äger jag en egen!
Här är en bild av en kul julgoppa man kan göra, tycker sennan passa till påsk!
Och en fullkomligt livsfarlig lykta i halm!
Känns som en jättedålig idé!
Men författaren har andra åsikter om vad man ska göra i halm. Så här står det: "lika sakvidrigt som det är att göra äggkoppar eller sockerskålar av halmfläta lika olämpligt är det att göra tex julkrubbsfigurer av säv."
Så, ljuslykta i halm går bra- Josef och Maria i säv: absolut inte!
Skönt att vi har lite friare inställning till tradition och auktoritet i dag.
I alla gall, jag älskar halmslöjd, när ska det bli poppis igen tro?
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)