onsdag 30 december 2009

Lovikkavantar



För ett tag sedan ärvde jag jag en massa garner av en dam som älskat att sticka. Hon använde fina garner och gjorde fantastiska projekt, bland garnerna fanns det två lovikkavantar, en jättestor och en jätteliten... Jag vet inte riktigt varför, men nu har jag av garnet från dessa två vantar gjort två normalstora till min kalla händer.
Garnet är jättehärligt, nästan inte spunnet alls, nästan som förgarn, och med en hel del lanolin kvar, och jag har stickat tätt, tätt, och sedan gnuggat dem lite lätt, att valka dem riktigt vågar jag inte, för då lär de bli för små!
Som kanske framgår av bilderna har jag inte gjort riktigt som man ska, för jag har gjort kragen lite smalare än resten av vanten, men det är för att de skall sitta på bättre. Jag är ägare till ett par högst oäkta lovikkavantar, och det har alltid krupit in snö i dem, så jag ville att de här skulle sluta lite mer tätt.
Sedan broderade jag med ullgarnsrester efter bilder på "orginalvanten", vars historia du kan läsa här.
Jag stickade dessa vantar på rundsticka, första gången jag testar det, tack Medea för att du visade mig hur man gör!

tisdag 29 december 2009

Lappa och laga...

Idag har jag ägnat mig åt att laga en oförskämt dyr jacka som jag fick i födelsedagspresent i oktober. En jacka av mycket välkänt märke med massor av dåligt fästa sömmar och det ena med det andra. Skandalöst!
Men jag stickar ju lite också, ett varv då och då på min grå tröja, men den är ju lite långtråkig, så just nu har jag satt i gång med ett par lovikkavantar också, jag började i går och de lär bli klara ikväll - skönt med projekt där man får ett snabbt resultat ibland!
Kanske att det blir en bild här i morgon av något stickat alltså!

fredag 25 december 2009

Idunklänning- hyllning till Karin Larsson




Jag syr ju lite ibland också. Dotterns julklänning till exempel. Eftersom vi ju alla drömmer om en Carl Larsson- jul så blev det en klänning med inspiration från en av hans målningar i år.
Idun är ungdomens gudinna i nordisk mytologi, ungdomens på så sätt att hon delar ut äpplen som ger ungdom åt de övriga asarna, och Idun på Carl Larssons målning håller ju en korg med äpplen i den ena handen, i den andra håller hon tre ljus, kanske eftersom hon är dotter till en ljusdis. Hon är dessutom en kärleksgudinna, och Carl Larssons Idun har ju en röd klänning med hjärtan på.
Målning Idun föreställer parets Larssons dotter Brita och målades 1890. Jag antar att den röda klänning som Brita bär har sytts av Karin Larsson, förmodligen är den sydd i ylle, men eftersom dagens barn kan vara svårövertalade att bära ylle så sydde jag den i linne. Broderierna är också i lingarn, och jag vet att orginalet hade hjärtan även på ärmarna, men tiden räckte inte riktigt till för det också...
Ärmsluten är ju också lite annorlunda, av samma anledning, det gick fortare att rynka än att sy de breda fina manchetterna!
Sedan så finns det ju en detalj på målningen som är svår att tolka: är det en ficka eller ett band som böljar fram på vänstra sidan av kjolen? Ja, den fick jag helt enkelt låta vara!
Så är denna klänning ett plagiat? Nej, absolut inte, den är en hyllning till en av våra största textila konstnärer som jag mycket beundrar!
(Fårskinnstofflorna är faktiskt en slump, de var en julklapp och hör inte till ensemblen! Men visst passar de bra brist på samiska rensskinnsskor!)
God fortsättning!

torsdag 10 december 2009

Påsöm från Dala- Floda

Jag och min kollega A har ett stickcafé på vår arbetsplats, Svenska kyrkan i Hakarp, Huskvarna. Nästa vecka är sista gången för terminen, men vi startar igen måndag vecka två, klockan 18.00- 20.00 i församlingshemmet och alla är välkomna!
Det är kanske inte det mest välbesökta av stickcaféer, men vi har många medlemmar som har intressanta saker att dela med sig av. En av dessa personer är I som kommer från Dala- Floda, och nu i veckan hade hon med sig alla dessa veckra yllebroderade plagg från sin hembygd!
Det är gamla saker, broderade av hennes mamma och släktningar bakåt i tiden. Den översta bilden visar delar till hennes Flodadräkt, som modellas av A - hon var den enda i gruppen som hade figur nog att ta på sig dem!
En annan kvinna i vår grupp har haft med sig och sålt underbart tvåtrådigt ullgarn i en vacker gräddvit nyans som kommer från hennes systers får, och jag har köpt en väldig massa som skall bli fina saker så småningom!
En annan medlem i vår grupp är Medea, hon besöker oss när hon inte är i Provance, och hon har på sin blogg publicerat fler bilder på I:s broderier, och dessutom knappar tillverkade av hennes svärfar, kika gärna här , här och här för att få se hela härligheten!





Mer påsöm från Dala- Floda







söndag 6 december 2009

Järvsömuddar

I ett urgammalt nummer av Hemslöjden hittade jag en bild på ett par stickade muddar från Järvsjö socken. Det står inget om hur gammla de är, men de är i alla fall museiföremål. Eftersom jag just nu håller på med en extremt enformig tröjstickning så stack jag emellan med dessa muddar!
Garn: Det röda och gula är Kampes, och det gröna är Visjö. Visjögarnet är aningen tunnare, men inte så mycket att det stör, och jag använde de rester jag hade - dock drog kavelfransen enorma mängder garn, det gick säkert åt en halv härva rött garn.
Stickor: 2,5
Beskrivning:
  1. Lägg upp 48 maskor, eller ett antal delbart med tolv. Fördela maskorna på 4 strumpstickor och fortsätta sticka runt.
  2. Sticka sex varv slätstickning i valfri färg, detta kommer att vikas in sedan.
  3. Sticka ett rätt och ett avigt varv i grön, detta blir vikningen-
  4. Sticka 3 varv i rött, börja sedan sticka enligt mönsterskissen. Se till att binda mönstertråden vid var tredje maska så att det hela håller ihop - det är ganska långa avstånd mellan maskorna i mönsterfärg!
  5. Jag valde att göra en rapport plus en extra omgång gul- gröna blommor, men man sticka så klart så långt man vill.
  6. Sticka 3 röda varv. Maska av.
  7. Gör en tjock frans, till exempel en kavelfrans, fast det finns ju andra metoder också, och sy fast. Fäst alla trådar och sy in vikkanten. Här finns en bra beskrivning av hur man gör en kavelfrans! Tack Emkristi!
Klart!