lördag 10 september 2016

Vikingatida hårnät

Man måste ju ha något på huvudet!
Och det var länge sedan jag språngande, så det blev ett hårnät egentligen tänkt att utgå från modell Bredemose.
Det jag har gjort skiljer sig dock mycket från originalet. För att jag kan ju bara inte låta bli att överarbeta...
För det första valde jag att brickväva ett band att utgå ifrån.
Bandet är ungefär 2 meter långt, och i de mittersta 40 cm har jag dragit ut inslagstrådarna i ena kanten 45 cm. Jag mätte dem individuellt runt en tumstock, för jag km inte på något bättre sätt som verkligen skulle ge exakt lika långa öglor
När bandet var klart monterade jag det på en hemmagjord vävramar, det vill säga en bärback med två fastknutna blompinnar!

Först sträckte jag överkanten, men efter att ha börjat väva insåg jag att det inte fungerar, och jag fick släppa på sträckningen.


Nedtill lät jag en snodd löpa med i skälet för att lätt kunna dra ihop den när den var klar.

Därefter tog springandet vid. Jag växlade mellan höger och vänstervridning med 6 varvs mellanrum för att inte nätet skulle sno sig. Bredmosehättan har tre, men jag var lat, tycker det är lite krångligt att byta håll.
När det var klart virkade jag ihop alla varptrådarna för att låsa dem. Man hade ju inte virknål på vikingatiden, men det här är ju egentligen fingervirkning! Dock ser det som om låsningen på Bredmmosehättan är gjord med en snodd,och då inte bara att snodden är inträdd i skället utan faktiskt fasttvinnad på något sätt.
Sedan släppte jag lös alltihop och sydde ihop nätet till ett rör, från snodden nedtill och upp till ca 4 cm från bandet.

Därefter tvättade jag nätet, garnet är växtfärgat med indigo och släppte mycket färg! 
Jag spände upp det över en tallrik och lät det blocka över natten.
Så idag var det dags att prova!
Liten utvärdering: egentligen är ju Bredemosenätet mer som en mössa, och knytbandet sitter ju inte framtill, utan mitt på. Min modell ser ut som ett klassiskt hårnät. 
Modellen från Bredemose är väldigt spännande för mig personligen för att:
I min folkdräkt ingår något som kallas spranghätta, men den språngas inte utan är gjord i en annan nätteknik. Dock har den säkert varit språngad en gång i tiden, och modellen har mycket gemensamt med Bredemosehättan, inklusive att ett band ska knytas uppe på hjässan!
Alltså: bara att varpa upp för en ny variant!
Då uppstår en ny utmaning. Hur ska mangöra med mössans framkant? När den inte dras ut av ett band kommer den att vilja dra ihop sig å det grövsta!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar