tisdag 11 augusti 2009

Poncho i Gotländskt ullgarn


Garn: Ullgarn från Gotländska Yllet
Stickor: 6
Garnåtgång: 200 g
Mönster: Eget. Om man nu kan tala om mönster, det handlade snarare om matematiska uträkningar!
Jag impulsköpte en härva med 200 gram garn när jag besökte Yllet i Visby i början av sommaren, och tyckte att den skulle kunna funka som en liten poncho att ha i stället för en tröja över en långärmad top innomhus. Jag satte mig därför ner med penna och minräknare för att räkna ut hur jag skulle sticka för att få ut mesta möjliga yta av mitt garn.
Så här gjorde jag:
Först stickade jag en provlapp, vägde den och räknade ut hur mycket en ruta på 1 kvadratdecimeter vägde. Och därmed kunde jag räkna ut hur stor yta jag skulle kunna sticka med mitt garn.
Sedan mätte jag ut hur många centimeter jag behövde för att få en lagom halsringning, och delade detta mått med två.
Eftersom jag valde att göra en pilspetsformad poncho (kräver mindre garn) så visste jag att jag att måtten på mitt plagg skulle vara:

Halsringning
_________ + kortsidans mått x kortsidans mått
2

Och jag behövde ju två sådana bitar, så jag delade helt enkelt mitt mått för ytan med två, och därefter var det en enkel match att med hjälp av ovanstående formel räkna ut vilka mått mina två rektangulära bitar skulle ha. Med hjälp av stickprovet kunde jag ju sedan räkna ut hur många maskor jag behövde lägga upp.

När jag sedan stickat en längd vred jag arbetet och plockade upp maskor utmed kanten och fortsatte sticka, på så sätt hade jag bara en söm att sy.

Den här ponchon blev klar på kanske tre kvällar, och uträkningen blev bra, jag fick en sudd med 5 gram garn över när jag var klar! Det är dock tyvärr så att färgerna i garnet inte är jämntjocka, på bilden kan man se att de gulgröna fälten blir lite smalare än övriga. Detta är ju tråkigt och förvånade när det handlar om ett garn från en så välrenomerad firma, men får kanske hänföras till att just detta garn har mer prägel av hantverksmässig tillverkning än deras övriga garner.
Ett härligt och användbart plagg blev det i alla fall, och med en mycket modest garnåtgång

5 kommentarer:

 1. Kul med en ny sida!
  Jag gillar färgerna i din poncho!
  Ha en skön helg!/Sommarfröken

  SvaraRadera
 2. Mysig poncho och snygga Lakesides.
  :-)

  SvaraRadera
 3. Bra beskrivning av ditt tänk innan stickningen. Oftast tycker jag att det är det mest intressanta att kolla om man tänkt rätt och testar det med stick, virk eller väv.

  SvaraRadera
 4. Helt riktigt Molly!
  Det blir ju lite av en utmaning då också...

  SvaraRadera
 5. Oj, så vacker poncho. Inspirerande. Trevlig blogg du har!Hälsningar Snigelmamman

  SvaraRadera