tisdag 23 februari 2010

Boktips


Hela helgen har vi varit "insnöade"- ja inte direkt, men det är inte så kul att vara ute med en treåring när det är så oerhört mycket snö, det har ju inte ens gått att åka pulka, och att bara promenera omkring på meterbreda gångar och inte ens kunna se över snötäcket är inte heller så roligt! Så i lördags var vi på biblioteket och lånade böcker - Alfons till henne och stickböcker till mig! Eftersom min gråa tröja är färdig så när som på knapparna så behövde jag lite ny inspiration. Det blev en bok med ett kapitel om tvåändstickning, och jag har nu påbörjat ett litet prov, och så blev det boken Vantar från när och fjärran av Eva Maria Leszner.
Den boken har en intressant faktakapitel i början, där man får lära sig en del roliga fakta.
Det här var nytt för mig:
I Dalarna har man mycket fina vantar. Har ni sett de här tvåändsstickade med en vid och bred krage som rynkas ihop både vid avslutet och ner mot själva handdelen? De ser ut så för att de skulle kunna dras över kapp- eller tröjärmen.
En annan typ av vantar är smala men har boll- eller kavelfransar längst upp. Bara dekoration trodde jag, men från början var dessa avsedda för att hindra vind och snö att ta sig in i ytterplaggsärmen, eftersom denna drogs över vanten.
Två olika sätt att få plaggen att sluta tätt- fiffigt, eller hur?
(Länkarna går till Emkristi som gör fantastiska saker!)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar