fredag 16 april 2010

Fönsterkakor

Eftersom jag inte har så mycket resultat att visa uppvisa när det gäller hjärtevärmaren och jag inte vill att ni som besöker min blogg skall bli uttråkade för att det aldrig kommer något nytt, byter jag tillfälligt ämne till bakning! Jag gillar att baka, men det blir inte så ofta. Nu är det ju dock vår, och dags för utflykter, så det kan ju vara bra att ha lite hemma, särskilt som jag hade tänkt att vi skulle ut och leta nässlor i morgon, och då kan man behöva lite stärkande fika med sig.

Receptet till den här kakan hittade jag hod Frun på gården.

Man bakar alltså en smördegskaka med hål i. Efter fem minuter tar man ut kakan ur ugnen och fyller hållet med pulveriserad karamell. In i ugnen igen och när kakan är klar har karamellen smält och bildar som en färgad glasskiva i hålet. Jättekul idé!När jag full av inspiration dök in på Konsum här om dagen efter jobbet så hade de dock inte några hårda karameller så jag köpte den klassiska klubban som ni ser på översta bilden. Inte helt lyckat, färgerna är aldeles för svaga! På den nedre bildens vita tallrik ser ni en kaka av varje färg, (blå, grön, gul och röd) och det blev ju ingen större skillnad! Mer färgämnen i karamellerna alltså!

En annan sak att tänka på om man vill pröva det här är att karamellen verkligen skall vara fullkomligt pulveriserad, ett vitt pulver. Små flisor smälter inte utan syns likt orenheter hos en diamant i den färdiga kakans fönster!
Nästa gång skall jag nog också våga mig på större fönster, (de här är gjorda med äppelurkärnare) för fönstret blir verkligen mycket starkare än man tror!

Jag skulle vilja kalla det här för en kul barnkalaskaka- och mina kollegor gillade den!

2 kommentarer:

  1. Vilken fin blå plåtlåda du har! Jag hittade en avlång sådan, med samma mönster som din, på stadens återvinningsgård. Lite skavd och nött men bara charmig. Vad använder du din till? Kul idé med kakorna
    kram Mia

    SvaraRadera