lördag 1 maj 2010

Nässelpesto

Jaha, nu är det här visst en matblogg också!

Mja, inte riktigt, det är ytterligare ett försök att få mina läsare att titta in då och då, inte tröttna eftersom det aldrig kommer några uppdateringar. Jag virkar på, men det går ju så sakta! Hursomhelst så har vi varit ute på riktiga landet idag, och ett resultat av det var en rejäl påse med nässlor och den här lilla bildserien som skulle kunna kallas Från nässla till pesto.

Här är mitt eget nässelpestorecept, framhöftat idag, min första nässelpesto och faktiskt riktigt god!
3 dl nässlor
½ dl pumpafrön
2 msk riven parmesanost
1 vitlöksklyfta
lite flingsalt
Olivolja
Förväll nässlorna ett par minuter. Häll av vattnet och krama ur nässlorna.
Mixa pumpafröna ordentligt.
Mixa vitlöksklyftan, häll i alla övriga ingredienser och kör ihop allt. Häll i olivolja tills det blir lagom pestokonsistens.Och detta är resultatet, kanske 1½ dl pesto!
Och nu har jag ett problem. Jag förvällde nässlorna, det skall man ju göra för att bli av med nitriterna eller vad det är, men jag har så mycket nässlor nu, så jag hade tänkt att torka en del, och hur gör man då? Jag kan väl knappast förvälla innan torkning, skall jag göra det efteråt då, när jag skall använda nässlorna? Men då kan man ju inte göra nässelmjöl, vilket jag hade tänkt mig? Är det någon som vet?
För övrigt är det nässlans dag i morgon!

8 kommentarer:

 1. Vad gott det låter med nässelpesto. Nässelsoppa är en av mina favoritsoppor. Påminner mig om en lycklig barndom.
  Jag ska fråga i min blogg om någon vet nåt om att torka nässlor.
  Vi hörs!

  SvaraRadera
 2. Hejsan

  Det är bara att lägga dem på tork på ex. tidningspapper på mörk plats. Eller hänga upp i buketter på samma sätt=mörk plats. Buketter för inte innehålla för mycke. Helst ska de hänga varmt och gärna nära nåt typ av värme element eller i ett pannrum. Titta till då och då.
  Ska gå att torka i ugn också över natten på svag värme med glänta på ugnsluckan. eller så får man torka i en "torkolle" vet inget om det dock.

  Mari G

  SvaraRadera
 3. mmmm.... lät gott tycker jag! :-)

  Måste passa på att testa detta när våra nässlor kikat fram (brukar finnas så det räcker och blir över där framöver sommaren...)

  SvaraRadera
 4. Hej!
  Har ett tips på en bra bok att torka örter och förvara dem. Boken heter "Gröna apoteket" skrivet av Marie -Louise Eklöf Så här beskriver hon hur du torkar örter:
  Torkningsplatsen. Bäst är ett torrt luftigt ställe, gärna varmt. Gör rent din torkningsplats, så att inte damm virvlr runt. torka i skydd fråm solen,solen bryter ner viktiga beståndsdelar.
  Torka så här:
  Sprid varsamt ut dina örter glest på underlaget. Ligger de i tjocka lager hindras avdunstning, vilket kan leda till mögel. rötter kräver varm torkning, annars möglar de lätt. bästa sättet att torka rötter är i ugnen på fyrtio grader eller ännu hellre i en torkapparat. Varje dag rör försiktigt runt bland örterna så att de ändra sitt läge.
  Torkningen är klar när du lätt kan smula sönder dina örter.
  En kort version av vad som står i boken men det bör vara en hjälp, hoppas jag.
  Det går att spänna upp lakan eller som jag har gjort,spänna upp myggnät i ramar.
  Lycka till med torkningen! (fövara helst de torkade örterna mörkt i tätslutande burkar.)Måste verkligen testa din pesto nyttigt och gott låter det.Jag tror att det är ingen fara att använda nässlorna som de är om det är väldigt unga skott. Det står inget i boken om detta.Hör gärna av dig om du vill ha mer hjälp.
  Hälsningar
  /H

  SvaraRadera
 5. Tack för recept!
  Hoppas jag hinner prova det innan nässlorna är för stora...

  SvaraRadera
 6. Nässlorna tar upp nitrat från jorden de växer på. Om du plockar nässlorna i trädgården skulle inte jag oroa mig, växer de på en gödselstack eller i kohagen kanske de innehåller för höga mängder dock.

  Nitrat finns i andra växter också som tex spenat och mangold. Dessutom som tillsats i en hel del livsmedel.

  Små barn bryter inte ner nitrat lika bra som vuxna så där kanske man skall vara lite försiktig.

  Sedan har jag för mig att det inte är nyttigt att värma upp överbliven soppa på tex spenat eller nässlor men jag kommer inte ihåg varför.

  Själv torkar jag nässlor (och vitplister) på vår och försommar när de fortfarande är späda. Sedan när de vuxit upp använder jag dom till gödselvatten för trädgården.

  SvaraRadera
 7. Åååh, varje vår önskar jag att jag var huslig nog för att ge mig på ogräs och annat gott i naturen. Men hittills har jag varit för lat. :)

  SvaraRadera