måndag 1 augusti 2011

Om delsbotröjan


Jag har fått en fråga om Delsbotröjan av någon som är anonym, så jag svarar här så säkert hittar det du vill veta!
Just nu ser tröjan ut så här, jag har precis maskat av för halsringningen, så inte har jag stickat mycket på den nu, men jag hör till dem som inte stickar så mycket på semestern, då har jag fullt upp med annat!
Hur som helst så stickar jag i Hifa 2 (Ask) från Hillesvågs Ullvarefabrikk i Norge. Det går 315 m på 100 g och jag använder stickor nummer 2,5. Jag har stickat andra grejer i Kampes, och det är grövre än detta garnet. Mitt mönster är det som finns i hemslöjden från 1988, och där står det att man ska använda Bergå- garn. Jag har en del gamla Bergåhärvor och de har samma grovlek som det här från Hillesvåg.
Nu vet ju inte jag vad du har för mönster eller sticknummer, men om du går upp i sticknummer och ner i storlek kan det kanske bli bra? Det vore ju inte så kul att köpa nytt garn till en hel tröja när du redan investerat ett gång hundralappar...
Vem är du, och har du en blogg där man kan få se va du pysslar med?

5 kommentarer:

 1. Hejsan,
  tack så mycket för svaret. Det finns ju inte särskilt mycket info på nätet om tröjan, egentligen inte om folkdräkter överhuvudtaget, så allt som skrivs är väldigt uppskattat. Själv följer jag mönstret i Lena Nessles bok med lite egna förändringar. Jag ska nog ta och köpa mig ett nystan Hifa2 och provsticka lite. Kampesgarnet kan ju alltid användas till vantar.
  Nej, ingen egen blogg (än). Mellan universitetsstudier, jobb, vänner och skapande finns det inte riktigt tid till det :) fast någon gång ska jag definitivt starta en. /Susanne

  SvaraRadera
 2. det var inte jag som fråga ;-)

  vill "bara" säga

  WOOOOOOOOOOOW så himlarns snyggt.
  Jag hoppas jag får sådant tålamod någon gång så jag kan sticka sådant - känns som det är ljusår dit!

  SvaraRadera
 3. Ikke visste jeg at det var så mange som strikket denne koften. På norsk folkemuseum finnes et eksemplar som jeg forelsket meg i. Finnes et mønster da?

  SvaraRadera
 4. Hej Anne Marie! Ja det finns mönster, men vilken bok är det nu? Kommer inte ihåg det, för jag använde en beskrivning i En gammal Hemslöjden (svenska Husfliden). Men det du kan göra är att gå in på Digitalt museum och söka på Delsbotröja, då hittar du massor!

  SvaraRadera
 5. Takk for svar, tok litt tid med meg. Fant boken i Norge.
  Og har bestillt en beskrivning fra Delsbo, om den kommer.
  Har gledet meg over de mange vakre på dig. Mus.

  SvaraRadera