måndag 12 augusti 2013

Vitlöksodling

Efter en härlig grillkväll för en vecka sedan stötte jag ihop med en man som råkade vara innehavare av en gigantisk vitlöksodling. (Han har en giggantisk vinstock och andra roliga grejer också!) Denne man höll precis på och plantera ut flera hundra små gräslöksaktiga plantor. Ny vitlök, uppdragen ur bulber, det vill säga "frön", de miniatyrvitlöksklyftor som bildas i blomman på en vitlök. Han visade mig även på två bigpacklådor med jord i sitt växthus: "här har jag hundra frön till, om två veckor är de upp och då ska jag plantera ut dem".
Jag sade då att han gärna fick skänka mig några bulber nästa år om han fick några över. "Vänta" sade han, försvann en stund och kom tillbaka med en påse med kanske 150 bulber!
Jag och min kompis Åsa som var med splittade på påsen, och inledde ett vitlöksrace! Vi ska helt enkelt se vem som lyckas bäst med detta odlingsexperiement.
Jag har googlat och försökt sätta mig in i detta med vitlöksodling, men just att dra upp lök från bulber verkar vara något som ytterst få människor ägnar sig åt, så jag får helt enkelt improvisera och köra på känn! Själv har jag bara odlat vitlök en gång, och det var från klyftorna i en vanlig köpelök från mataffären. Det blev väldigt god blast men inte så mycket mer, så jag är verkligen novis på området!
I alla fall så har jag försått att det kommer ta flera år innan det blir en rejäl lök av det hela, så nu börjar ett långtidsprojekt!

2 kommentarer:

  1. Bulbillodling är ett spännande sätt att odla vitlök på, du kan käka upp löken men ändå ha utsäde. Jag har testat lite som du gärna får läsa om på www.postannelund.chilipeppar.com

    SvaraRadera
  2. Oj... Jag tror aldrig jag hört talas om annat än att odla från klyftorna... För köper man lök för odling på typ Lantmännen/Granngården - så säljer de ju vitlök för odling HEL och man ska sätta klyftorna enligt dem....... oj...
    Må så gott...
    Bim HD

    SvaraRadera