onsdag 28 december 2011

Estnisk vante

Nu har jag äntligen fått nysta upp mitt estniska garn och satt i gång med att återskapa en av vantarna i mitt fantastiska bokfynd!

I två dagar har jag jag nu på kvällarna stickat entrelac i miniformat, fyra maskor breda rutor, runt till på köpet, det var pilligt ska jag säga, men nu har jag kommit förbi mudden och kan äntligen få upp lite hastighet!

Jag stickar på stickor nummer två, med ett tvåtrådigt garn som är ganska tunt, typ Bergå, men den som gjorde orginalet måste ha stickat med sytråd! Jag har 10 rutor per rad och 80 maskor slätstickning, orginalet har 14 rutor och 120 maskor i slätstickning!

Äntligen har jag också hittat ett sätt att använda näverstickning som jag tycker är trevligt! Som mudd är det riktigt fint! (Är inte så förtjust i det annars!) En annan liten parentes är att när ja var i Estland så träffade jag en 14- åring med hemstickade vantar i rosa och grått som hade precis en sådan här mudd, så det är ju en historisk modell som är aktuell även idag- kul! Skulle ju tagit en bild av de där vantarna förstås, det hade varit kul, men det tänkte jag ju inte på då!

Om det blir bra det här så skall jag sätta ihop ett mönster!

2 kommentarer:

  1. åååååååå så snygga de blir! Jag har också testat näverstickning med vill inte ha det som sjal...har hittat mönster till muddar/vantar som jag ska sticka så småningom. Din smarta lösning här är himla snyggt!

    SvaraRadera
  2. Kommer att bli jättesnygga!

    SvaraRadera