måndag 5 december 2011

Estniska skatter!

Nu är jag hemma efter fyra dagar i Estland. Församlingen där jag arbetar har en vänförsamling där, och jag var där och besökte deras ungdomar med vår ungdomsgrupp. Församlingen ligger på landet utanför Haapsalu, där man stickar spetssjalar ni vet, och heter Lääne Nigula. Vi var ju mest där, men vi han ju även med ett par timmar i Talinn, och eftersom det är stickning det handlar om där, så hade jag ju riktigt kul!
Färdigstickat hoppade jag nästan över, det blev bara ett par vantar till dottern från julmarknaden, från en glad tjej i min egen ålder som glatt pratade stickning med mig, jättekul eftersom de flesta damerna där är äldre och inte kan prata så mycket engelska!Jag köpte så klart garn! Inte med några direkta planer, men det är mycket bra pris, så det hade ju varit dumt att låta bli... De enfärgade tvåtrådiga kostade 35 kronor härvan!
De regnbågsfärgade nystanen är på 100 g styck, och de köpte jag på en butik precis vid torget Raekoja mitt i gamla stan som heter Hansa Lina, och som även har en webbutik. Tjejen i den butiken var jättetrevlig att prata stickning med!

Jag hade en hel lista med stickböcker som jag skulle hålla utkik efter men... de var antingen slut på förlaget eller slut i butiken, eller så var de lite tristare än jag tänt mig. Däremot gjorde jag ett jättefynd i ett antikvariat! Den här gamla, lite fula, boken och de här häftena är riktiga skattkammare.
Här är två av häftena uppvikta och boken, Kirkindad ja kirisukad (vilket jag listat ut betyder vantar och handskar) uppslagen. Boken är rån 1960 och är en katalog från en inventering av gamla vantmönster från Estland. Det är massor av fina färgplanscher och mönsterritningar, all text är på estniska så klart, men kan man sticka är det ju ganska enkelt att lista ut hur saker är gjorda, bilderna är otroligt detaljerade, och orterna hittar man ju med hjälp av en karta! Häftena är uppbyggda enligt samma princip och är särtryck ur en bok om estniska vantar, men jag mins inte vilken.
Boken är verkligen ett fynd, den kostade en del, 250 kr, men jag är förvånad över att de ville sälja den till en utlänning... Jag är så glad över att jag hittade den!
Jag köpte tyg också! Kjoltyger till estniska folkdräkter egentligen! Dessa köpte jag i en jättefin hemslöjdsbutik som heter Eesti Käsitöö på en gata som heter Pikk, mycket nära torget i gamla stan
De två översta är i linne, och det understa i ylle. Jag har noggrant antecknat vilken region de tillhör, det översta, blåa, kommer från Nigula, där vår vänförsamling ligger.
Nigula ligger i de gamla svenskbygderna, där för övrigt Haapsalu är centrum, så det är väl inte så konstigt att man känner sig hemma där, naturen är som i småland, på gravstenarna är det fullt av svenska namn, i fönstren lyser adventsljusstakarna, och kanske sitter det fortfarande någon liten stickande tant i någon liten stuga långt in i skogen som har svenska som modersmål!

2 kommentarer:

  1. uj uj vilken spännande resa och så fina garner, tyg och mönster! Nyfiken att se vad det blir av detta...

    SvaraRadera