söndag 20 maj 2012

Brudslöjespetsen

Så här ser ganska mycket egenknypplad spets ut. Jag tror det är 2,5 meter ungefär! Det är många timmars arbete det här, men den är ändå ganska snabbknypplad! Det är kronan, en spets efter gammal förlaga, från Svenska Spetsar, knypplad i silke.
Det var lite intressant när jag hade med mig den till stickcaféet och knypplade en kväll. Två av damerna där har knypplat och de tittade intresserat. En av dem sade: Är det hörn det här? och pekade på uddarna. En av dem tittade länge och sade sedan; jaha du drar ut trådarna för att få till uddarna...
Det är ju inte så konstiga kommentarer om man bara har knypplat Svenska Spetsars grafiska  spetsar med geometriska mönster. Väldigt tråkigt tycker jag att de har den dominerande ställningen i svensk knyppling eftersom de begränsar denna vackra konstform. Det är lite som att sticka tröjor av platta stycken och sy ihop, då har man ju missat stickningens kapacitet att anpassa formen efter kroppen. Genom att i knypplingen hålla sig innanför två parallella linjer missar man många av knypplingen möjligheter till sirlighet och böljande mönsterformer!
Ja nu sticker jag ut hakan, Svenska Spetsar är ju en institution som inte får kritiseras, men jag tror faktiskt att knypplingen skulle kunna få ett uppsving om man uppgraderade övningsserien och minskade fokus på knypplade motiv och lampskärmar och satsade mer på spetsar av typen Bellmansudd och historiska mönster som detta! Vi lever ju i en romantiserande och historiserande tid, titta bara på hur poppis historisk stickning är! De sidor som har flest besökare här på min blogg är de med historisk stickning, de har mångdubbelt ler besökare än övriga sidor!

Nu återstår bara frågan: kommer det att se ut som om jag har en gardin på huvudet? Ja, risken finns... Återkommer när monteringen är klar!

1 kommentar:

  1. oj oj så snygg....och jag förstår inte ett smack av diskussionen eftersom jag aldrig knypplat ;-))
    du blir säkert superfin i den!

    SvaraRadera