fredag 29 juni 2012

Spranghätta

Källa: digitalt museum/ Nordiska museet

Jag fick en fråga om hur mitt nät ska användas, och här är en bild på orginalet till spranghättan jag jobbar med! Kanske det blir mer begripligt nu!

5 kommentarer:

 1. Gosch vilket vackert arbete det är på hättan! Det måste ta en väldans tid att göra detta vackra. Tack för infon!

  SvaraRadera
 2. Nu blir jag lite nyfiken. Vad är det för folkdräkt du håller på med? Jag har just börjat intressera mig för folkdräkter, och ju mer man ser och läser, desto mer spännande är det. :) Hantverket bakom dräkterna är ju helt fantastiskt...

  SvaraRadera
 3. Riktigt detektivarbete med andra ord! Jag ska få ta hand om min mormors mors egensydda Rättviksdräkt från förra sekelskiftet, så just nu slukar jag allt jag kommer över om dem. Just nu är den utlånad till mammas kusin som skulle ha den på sitt bröllop, men när den kommer hem ska den få bo hos mig. Kjolarna var ju lite kortare då än de dräkter som görs nu, och det hände en del med den dräkten också i början på 1900-talet så det känns extra fint att få ha en äldre dräkt. Folkdräktskulturen lever ju kvar förhållandevis kraftigt i Dalarna, så vill jag komplettera med fler delar (förkläde, snörvil i andra färger osv) så vet jag att det är inte så svårt att få tag på material.
  Hoppas du hittar allt du behöver!

  SvaraRadera
 4. Jo, jag har sett vantarna, de är underbara! Vet att det finns en hel del material på Hemslöjdsstugan i Rättvik, så det kan ju vara värt att kolla med dem.

  SvaraRadera
 5. Hej!
  Nu blir jag faktiskt lite förvånad eftersom jag varit inne o köpt materialsatser där under den tiden. De ligger tyvärr inte framme utan lite undanskymt, fråga så plockar de säkert fram.
  Jag vet att Yllet på mellangatan plockar ihop vissa satser också om du bara säger till.
  Hoppas du får fint väder när du kommer så du kan flanera lite i stan o njuta. :)

  SvaraRadera